OCMW Westerlo hartveilig

Wat doe je als iemand in je organisatie of in de buurt een hartstilstand krijgt? Logische eerste stap is dat je een ziekenwagen belt. Maar die is vaak minutenlang onderweg… en dat terwijl de eerste minuten na een hartstilstand van levensbelang zijn. Wacht niet machteloos af en zorg er mee voor dat onze omgeving hartveilig is en zo mensenlevens kan redden!

Met het hartveilig project van OCMW Westerlo vergroten we de overlevingskans na een hartstilstand. Het OCMW leidde in samenwerking met het Rode Kruis Westerlo een deel van zijn medewerkers op in eerste hulp en reanimatie en stelt aan hun en iedereen die het nodig heeft een AED of Automatische Externe Defibrillator ter beschikking. Want reanimeren en defibrilleren binnen de eerste zes minuten na een hartstilstand, dat betekent tot 60 % meer overlevingskans voor het slachtoffer. Het AED-toestel komt buiten aan het OCMW op een strategische plaats te hangen en staat ter beschikking van de medewerkers en iedereen die het nodig heeft. Wegwijzers geven de plaats naar het toestel aan, de Federale Overheid zal dit inplannen voor de hulpdiensten en gps-gebruikers.

Rode Kruis Vlaanderen beloonde het OCMW van Westerlo voor deze inspanningen met het label hartveilige organisatie. Dat label werd op dinsdag 23 april overhandigd aan het OCMW samen met de brevetten aan de medewerkers die de opleiding volgde. De overhandiging gebeurt door professor dr. Philippe Vandekerckhove, de directeur-generaal van Rode Kruis Vlaanderen.

Hopelijk wordt het de start om van de gemeente Westerlo een hartveilige gemeente te maken!