Mondmaskers

Vanaf zaterdag zijn mondmaskers verplicht in alle winkels, winkelcentra, bioscopen, theaterzalen, conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken. Ook op andere plekken en in andere situaties bestaat er al een mondmaskerplicht: bij de kapper, op het openbaar vervoer, als ober in een restaurant,... Het dragen van een mondmasker vervolledigt en versterkt de zes gouden regels die iedereen respecteert om zichzelf en elkaar te beschermen.


De gemeente kocht en bedeelde blauwe herbruikbare textielen mondmaskers. Er was 1 mondmasker per Westerlonaar. Alle Westerlonaren vanaf 12 jaar kregen van de federale overheid ook twee mondmaskerfilters. En vanaf 15 juni kan je ook in de apotheek terecht voor een gratis wit mondmasker, van de federale overheid.

Mondmaskers van de federale overheid via de apotheek

Bij de apotheek kan je  terecht om de federale mondmaskers voor je gezin op te halen. Op https://www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid/ lees je meer info over deze mondmaskers en hoe je ze kan komen halen.

Mondmasker te groot of te klein? 014 54 75 75

Is het mondmasker dat je van de gemeente kreeg te klein of te groot? Kom het dan inruilen voor de andere beschikbare maat bij het onthaal op het gemeentehuis. Gelieve dezelfde dag op voorhand wel te bellen naar 014 54 75 75 om een afspraak te maken.

Op 24 en 31 mei busten vrijwilligers mondmaskers voor alle Westerlonaren in de brievenbussen. Er was een masker voor elk lid van het gezin dat op dat adres ingeschreven is, ongeacht de leeftijd. De mondmaskers zijn er in twee maten: L voor mannen en S voor vrouwen en kinderen tot 12 jaar. Er zijn dus geen drie maten zoals eerder aangekondigd. Onze excuses voor de mogelijke verwarring. 

Bedeling mondmaskers en mondmaskerfilters

 • Heultje, Oosterwijk, Voortkapel en Zoerle-Parwijs
  Filters van merk Deltrian en Sioen zijn bedeeld tussen 14 en 27 mei
  Maskers van merk Celesta zijn bedeeld op zondag 24 mei
  Voor stratenlijst per dorp zie webpagina stratenlijst
 • Oevel, Tongerlo en Westerlo Centrum
  Filters van merk Sioen en maskers van merk Van Moer zijn bedeeld op zondag 31 mei
  Voor stratenlijst per dorp zie webpagina stratenlijst

Bestelling

Westerlo kocht voor elke Westerlonaar herbruikbare mondmaskers. Dat gebeurde samen met 21 andere Kempense gemeenten via een groepsaankoop van IOK, eind april. Het bestellen, maken en bedelen van mondmaskers vroeg tijd. Iedereen had mondmaskers nodig. Het ging over grote hoeveelheden, niet alleen voor ons. De eerste levering van de firma Celesta uit Wevelgem kwam, zoals afgesproken, aan op vrijdag 22 mei. Ze werden verpakt op zaterdag 23 mei en bedeeld op zondag 24 mei in Heultje, Voortkapel, Zoerle-Parwijs en Oosterwijk. De tweede levering van de firma Van Moer uit Hulshout kwam, zoals afgesproken, aan op vrijdag 29 mei. Ze werd verpakt op zaterdag 30 mei en bedeeld op zondag 31 mei in Oevel, Tongerlo en Westerlo.

Mondmaskerhulplijn staat je bij met naad en draad: 0478 56 24 06

Veel inwoners van Westerlo hebben ook al mondmaskers gemaakt voor zichzelf en voor anderen. Dat is natuurlijk de beste manier om er snel te hebben. Vandaar dat de gemeente het zelfmaken promoot en blijft ondersteunen. Er circuleren heel wat goede patronen, onder andere op de website www.maakjemondmasker.be. Heb je hulp nodig bij het maken van je mondmaskers? Dan kan je terecht bij onze speciale Mondmaskerhulplijn. Vera Moortgat, bekend van de naaiploegen van de openluchtspektakels aan het kasteel, staat je met naad en draad bij op het telefoonnummer 0478 56 24 06.

Niet zo handig? In apotheken, winkels en supermarkten zijn al veel soorten mondmaskers te koop.

Vrijwilligers maken mondmaskers voor anderen: 014 53 87 87

Op heel wat plaatsen zijn individuen en groepen mondmaskers aan het maken, ook in onze gemeente. Ze doen dat voor onze woonzorgcentra, zorg- en hulpverleners en voor wie er nood aan heeft. We zorgen graag voor stof voor naaisters en naaiateliers die gratis mondmaskers maken voor anderen. De stof hebben we zelf gekregen van Westelse handelaars. Of heb je zin en tijd om aan te sluiten of om mee te naaien? Contacteer ons via 014 53 87 87, vrijwilligers@westerlo.be of https://www.impactdays.co/westerlohelpt.

Extra mondmasker nodig?

Westerlo heeft een warm hart. We zijn er ons van bewust dat sommige mensen omwille van diverse redenen zoals leeftijd, inkomen of gezondheid niet zelf mondmaskers kunnen maken of kopen. In geval van acute nood kan je bellen naar het onthaal op het gemeentehuis op 014 54 75 75. 

Twee soorten mondmaskerfilters

Er zijn twee soorten mondmaskerfilters bedeeld. Filters van Deltrian en filters van Sioen. Beide soorten kunnen gebruikt worden als filter in een textielen mondmasker.  Van de Deltrianfilters kan je ook mondmaskers maken.

Mondmaskerfilter Deltrian Mondmaskerfilter Sioen

Hoe gebruik je de filter

De filter dient als extra bescherming tussen de twee lapjes stof van een textielen mondmasker. Lees zeker ook de gebruiksaanwijzingen bij de filters zelf!

Mondmaskerfilters

Je kan van de Deltrianfilters ook een mondmasker maken (zonder extra buiten- en binnenlaag) door er plooitjes in te maken en elastieken aan te bevestigen. Dit type masker beschermt beter dan een stoffen masker zonder filtermateriaal. Bekijk hoe je van deze filter een masker kunt maken via het filmpje op maakjemondmasker.be.

Mondmaskerfilters

Tips voor een goed gebruik van de mondmaskerfilters

 • Was je handen grondig voor je de filter uit zijn verpakking haalt. Was de filter voor eerste gebruik op 60 graden gedurende 30 minuten. 
 • Als je de filter gebruikt in een stoffen masker dat gemaakt is volgens de aanbevelingen van de website www.maakjemondmasker.be, dan moet het filterdoekje geknipt worden op maat 165 x 150 mm.
 • Als je het filterdoekje zelf als masker gebruikt, zonder stoffen masker, moet je niet knippen. (enkel voor Deltrianfilter)
 • Schuif de filter langs boven in het mondmasker tussen de twee lapjes stof in. Zorg dat de filter niet dubbel plooit in het zakje van het masker. 
 • Je naait best plooitjes in het filterdoekje, anders ontvouwt de filter in het stoffen mondmasker niet mee als het masker over de neus en kin getrokken wordt.
 • Was de filter na elk gebruik, een half uur, op 60°C, best samen met het mondmasker.
 • Strijk de filter NIET! (dan smelt hij).
 • De filter gaat zeker 30 wasbeurten mee volgens de info van de federale overheid.

Meer info

Voor meer info over mondmaskers kan je terecht op www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker, Infolijn Westerlo op 014 54 75 75 en info@westerlo.be.

wanneer neem je een nieuw mondmasker
waarom draag je een mondmasker
hoe draag je een textielen mondmasker
Mondmaskerplan

Contact

Onthaal gemeentehuis
Gemeentehuis benedenverdieping
Boerenkrijglaan 61
2260 Westerlo
België
014 54 75 75
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
08:30 - 12:15
Gesloten
Gesloten
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
18:15 - 20:30
Gesloten
Nationale feestdag
Warning 21 juli gesloten